– Περιοδοντολογία/ Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα –
Ελκονεκρωτική ουλίτιδα είναι μια ξεχωριστή πάθηση των ούλων η οποία συσχετίζεται με τη φτωχή στοματική υγιεινή και οφείλεται και σε μικρόβια αλλά και σε ιούς. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική.
Τα συμπτώματα της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας είναι φλεγμονή στις μεσοδόντιες θηλές (αιμορραγούν, πρήζονται και τελικά νεκρώνονται), κάλυψη των θηλών από λευκωπή ή κιτρινωπή ψευδομεμβράνη, έντονη κακοσμία, έντονος πόνος ή καύσος στα ούλα, δυσκολία στη μάσηση, λεμφαδενοπάθεια, πυρετός, κακουχία. Μεσοδόντιες θηλές είναι το τριγωνικό τμήμα των ούλων που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο γειτονικά δόντια.
Προδιαθεσικοί αλλά και αιτιολογικοί παράγοντες είναι:
έντονο άγχος (εκλύεται μία ορμόνη, η επινεφρίνη η οποία προκαλεί τοπικά ισχαιμία, δηλαδή δεν αιματώνονται επαρκώς τα ούλα)
πτώση της άμυνας του οργανισμού (έλλειψη σωστής διατροφής – αβιταμινώσεις, έλλειψη ύπνου κ.λπ.).
πτώση άμυνας του οργανισμού από κάποια ασθένεια (λευχαιμία, aids, λοιμώδη μονοπυρήνωση, χημειοθεραπείες κ.λπ.)
κάπνισμα
όλοι αυτοί οι παράγοντες συνήθως να συνοδεύονται από πλημμελή στοματική υγιεινή
Η θεραπευτική αγωγή της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας έγκειται στην απομάκρυνση του μικροβιακού παράγοντα με σωστό καθαρισμό και ταυτόχρονες πλύσεις με κατάλληλο στοματικό διάλυμα, επίσης η χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη. Δίδονται οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή. Αν διαπιστωθεί ύπαρξη γενικών προδιαθεσικών συνθηκών ή νόσων τότε η κύρια φροντίδα στρέφεται στην αντιμετώπιση αυτών.
Θα πρέπει να γίνει επανεξέταση της στοματικής κατάστασης του ασθενή μετά το πέρας της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως τότε μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους ιστούς της στοματικής κοιλότητας όπως περιοδόντιο (ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα) ή στο βλεννογόνο του στόματος (ελκονεκρωτική στοματίτιδα).