210-8031284 | 210-8035820 dentmari@otenet.gr
Επιλογή Σελίδας
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn
 • odontiatriko kentro vrilissiwn

– Περιοδοντολογία/ Περιοδοντίτιδα –

Περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή του περιοδοντίου μικροβιακής αιτιολογίας. Το περιοδόντιο αποτελείται από τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια (ούλα, φατνιακό οστό, περιοδοντικοί σύνδεσμοι). Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί τότε μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την απώλεια πρόσφυσης των ούλων χαρακτηρίζεται σε αρχόμενο, μέτριο ή προχωρημένο στάδιο. Ανάλογα με την έκτασή της χαρακτηρίζεται σε εντοπισμένη ή γενικευμένη περιοδοντίτιδα.

Οφείλεται στις τοξίνες που παράγουν τα μικρόβια που συγκεντρώνονται μέσα στις ουλοδοντικές σχισμές πάνω στην υποουλική πέτρα και κατ’ επέκταση στις ρίζες των δοντιών.

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:
9

ερυθρότητα των ούλων

9

διόγκωση των ούλων

9

ουλορραγία – αιμορραγία των ούλων

9

υποχώρηση των ούλων, αποκάλυψη των ριζών – τα δόντια φαίνονται μακρύτερα

9

απώλεια πρόσφυσης των ούλων και δημιουργία θυλάκων (οι θύλακοι είναι χώροι που δημιουργούνται ανάμεσα στα ούλα και τις ρίζες των  δοντιών από αποκόλληση των ούλων λόγω φλεγμονής)

9

κινητικότητα των δοντιών από μειωμένη οστική υποστήριξη λόγω σταδιακής καταστροφής του φατνιακού οστού

9

περιοδοντικά αποστήματα – πύον

9

κακοσμία στόματος

9

μετακίνηση έως και απώλεια δοντιών

Προδιαθεσικοί παράγοντες:
9

το κάπνισμα

9

η ανοσοκαταστολή (aids)

9

κληρονομικότητα

9

χορήγηση φαρμάκων (αντιεπιληπτικά, για ρευματοειδή αρθρίτιδα, για οστεοπόρωση, για ερυθηματώδη λύκο, για σακχαρώδη διαβήτη, κορτιζόνη, αναστολείς ιόντων ασβεστίου, χημειοθεραπευτικά για κακοήθη νοσήματα, αντισυλληπτικά)

9

ψυχική καταπόνηση (stress)

9

έλλειψη βιταμινών λόγω κακής διατροφής (vit. C, vit. E, σύμπλεγμα Β)

9

ορμονικές διαταραχές (του θυρεοειδή αδένα, του αδένα της υπόφυσης, κατά τη περίοδο της ήβης, σε περίοδο εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυση)

9

άλλα νοσήματα (λευχαιμίες, σκληροδερμία)

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το στάδιο το οποίο βρίσκεται και από την έκτασή της. Στο αρχικό και το μεσαίο στάδιο θεραπεύεται με τη συντηρητική αγωγή, καθώς επίσης και σε εντοπισμένη περιοδοντίτιδα, ενώ στο προχωρημένο στάδιο εφαρμόζουμε τη χειρουργική αγωγή.

Στη συντηρητική αγωγή χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και γίνεται απόξεση των επιφανειών που φλεγμαίνουν. Είναι ανώδυνη διαδικασία διότι μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Οι επισκέψεις που απαιτούνται είναι 4-6. Ταυτόχρονα με τον καθαρισμό γίνεται η απόξεση των ριζών των δοντιών και δίνονται οδηγίες για σωστό βούρτσισμα των δοντιών, πλύσεις με στοματικό διάλυμα και μεσοδόντια βουρτσάκια. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η χρήση οδοντικών βυσμάτων τα οποία τοποθετούνται από τον οδοντίατρο στους θύλακες και εκλύουν βραδέως φαρμακευτική ουσία. Απαραίτητη κρίνεται η επανεξέταση στους 3 μήνες. Τα πλεονεκτήματα της συντηρητικής θεραπείας είναι ότι δεν υποχωρούν τα ούλα περισσότερο από ότι όταν προσέρχεται ο ασθενής στο ιατρείο και είναι ανώδυνη. Το μειονέκτημά της είναι ότι το αποτέλεσμά της διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι της χειρουργικής θεραπείας.

Στη χειρουργική αγωγή γίνονται κρημνοί οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβαση και απόξεση των ριζών των δοντιών και μετά ακολουθεί η συρραφή των ούλων. Οι επισκέψεις που απαιτούνται είναι 4-6. Απαραίτητη η επανεξέταση κρίνεται στους 3 μήνες. Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι τα αποτελέσματα είναι μακροβιότερα. Τα μειονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι παρουσιάζεται υφίζηση των ούλων, ευαισθησία των δοντιών στο κρύο και ζεστό το οποίο αντιμετωπίζεται με φθορίωση.

Όποια αγωγή όμως και αν ακολουθηθεί ο στόχος του ιατρείου μας είναι ο ίδιος:

 1. Να επανέλθουν οι ιστοί σε υγιή κατάσταση
 2. Να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες ώστε να μην εμφανιστεί πάλι η νόσος
 3. Eνδεχόμενη ναρθηκοποίηση δοντιών που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα
 4. Εξάλειψη τραυματογόνου σύγκλεισης και
 5. Η απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και μετά από αυτή
Σημαντική ενημέρωση για τη λειτουργία του ιατρείου

Το Οδοντιατρικό Κέντρο Βριλησσίων, οι ιατροί και το προσωπικό, θέλοντας να προστατεύσει στο έπακρο την υγεία των ασθενών του, έναντι οποιασδήποτε λοίμωξης και ιδιαίτερα του SARS-CoV-2, εφαρμόζει απόλυτα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων και του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων.

Συγκεκριμένα για την  αποφυγή συνωστισμού τα ραντεβού είναι προκαθορισμένα τηλεφωνικά.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία θα πρέπει, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τα διεθνή πρωτόκολλα, να απαντηθούν ερωτήσεις οι οποίες είναι πάγιες για όλους τους ασθενείς (πχ έχετε κάνει πρόσφατα εξέταση για Κορωνοϊό και αν ναι ποιο ήταν το αποτέλεσμα…).

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής παρουσιάζει κάποιο  από τα συμπτώματα ίωσης ( βήχα, δέκατα, πυρετό ή κόπωση…) ειδοποιεί το προσωπικό και το προσωπικό μας τον κατευθύνει κατάλληλα. Αν ωστόσο γίνει αντιληπτό άτομο στο ιατρείο με κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα του ζητηθεί να μετακινήσει το ραντεβού του για μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Στο ιατρείο προσέρχεται ο ασθενής χωρίς συνοδό και συνοδεύονται από έναν συνοδό μόνο  τα άτομα που χρήζουν βοηθείας και τα πολύ μικρά παιδιά.

Στον χώρο αναμονής ο ασθενής προσέρχεται με μάσκα και απολυμαίνει τα χέρια του με απολυμαντικό, που διατίθεται κατά την είσοδο του.

Επιπροσθέτως στον χώρο αναμονής δεν υπάρχουν διακοσμητικά, περιοδικά ή αντικείμενα πέρα των επιβεβλημένων.

Στον χώρο της θεραπείας λειτουργούν καθαριστές αέρα που ανανεώνουν τον πενταπλάσιο όγκο του αέρα ανά ώρα, με 7 φίλτρα μεταξύ των οποίων HEPA και UV για πλήρη αποστείρωση από μικρόβια, ιούς και μύκητες καθ’ όλη την διάρκεια των συνεδριών. Επιπλέον ο χώρος θεραπείας αερίζεται μετά από κάθε συνεδρία.

Ο χώρος της θεραπείας προκειμένου να υποδεχτεί τον ασθενή απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση.

Οι ιατροί χρησιμοποιούν, όπως όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του κέντρου, χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, σκουφάκι, γυαλιά και προσωπίδα.

Η διαδικασία, τα μέτρα προστασίας και η εμφάνισή μας μπορεί να άλλαξαν, ωστόσο εμείς παραμένουμε το ίδιο φιλικοί και ανθρώπινοι προκειμένου να υποδεχτούμε τους ασθενείς μας με κατανόηση και  φιλική διάθεση και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω τηλεφώνου στα 2108031284 και 2108035820 και μέσω email στο dentmari@otenet.gr.

Ευχαριστούμε και πάντα στην διάθεσή σας!